I Sverige år 1996…

Som vanligt är det min avsikt att avsluta boken med en återupprepning av hur den började. I Generation 64 handlade det om åren 1983-1993 och i Generation 500 är åren 1986-1996.

En märklig slump är att tidningssidan ur DatorMagazin som förkunnade att Commodore 64 slutar säljas i Sverige också berättar att Amiga 500 stoppas. Först tänkte vi på något vis köra samma sida igen men efter ett tag funderade jag på vilket värde det egentligen skulle vara att köra samma bild två gånger – och därför bytte vi ut den mot Christer Rindeblads tänkvärda ledare.

Det är framförallt följande mening som fick mig att fundera:

”Kommer Amiga, Atari ST, C64 och andra hemdatorer att försvinna in i historiens dunkel.”

Det är så himla svårt att se något med samma glasögon som folk använde för bara 30 år sedan. Den här meningen var extremt provocerande år 1991 – hemdatormärken som Amiga, Atari och Commodore 64 var satta i sten. De skulle aldrig försvinna – att ens antyda det var löjligt.

I dag är de borta. De är verkligen förpassade till historiens dunkel. Bara det faktum att folk läser Generation 64 och Generation 500 med så stor glädje och behållning visar ju att de varit borta i årtionden – och saknas först nu.

Christer Rindeblads ledare är tänkvärd i alla tider. Det finns alltid något som är så ingrott i samhället att man inte kan tänka sig en värld utan det; Volvo, IKEA, Apple … you name it. Men en dag … är det borta. Och något annat kom istället.

Utveckling kan vara svår att se medan den händer – och historien lätt att förvanska när den hänt. Det viktiga är att vi aldrig slutar lära oss något.