Spelmakarna

Jag visste att jag ville ha in programspråket AMOS någonstans. Inte för att särskilt många demokodare pratade om det – tvärtom. De hatade AMOS och allt lamt det stod för.

AMOS var amatörernas språk. Det är en kraftfull version av BASIC med gengångar till att bemästra Amiga-hårdvaran – och just därför sågs det ner på av ”riktiga” kodare. Jag köper allt det där – men för mig och andra som var ganska lama egentligen var AMOS inget mindre än himmelriket.

Jag kodade mycket i AMOS, det lärde mig förstå hur en Amiga faktiskt fungerar utan att jag för den delen begrep mig på assembler. Spelen jag gjorde blev såklart aldrig färdiga men kodandet gav mig ändå kunskaper jag haft vidare i livet – inte minst för den simpla webbprogrammering jag fortfarande sysslar med ibland. Till exempel för att bättre på WordPress-sidor som denna.

Till en början ville jag att kapitlet skulle illustreras av den stora loggan till ”Alien Breed” av Team 17. I dag är jag glad att vi till slut valde AMOS. ”Alien Breed” syns lite här och var och är förvisso cool – men AMOS är det inte många som tänker på längre.

Och det är sådant jag vill att mina böcker ska lyfta fram – de kära gamla vännerna som var så viktiga förr men nu glömts bort 🙂