Spelarna

Jag brottades länge med valet av bild som skulle illustrera kapitlet Spelarna. Jag visste att jag ville ha något från spelet Defender of the Crown men det var inte alls självklart att det skulle bli just fäktningsscenen. Istället funderade jag på den klassiska bilden med trumpetarna inför tornerspelen, en bild som säkerligen sålde in många Amiga 500 på sin tid.

Jag lekte dessutom med tanken att stoppa in skärmdumpen i Ralf Ostertags fina bild som används som bezel i Amiga-emulatorn Amiga Forever med WinUAE i botten. Jag kontaktade Ralf Ostertag själv och han gav mig tillåtelse att använda bilden – men hur vi än bar oss åt var upplösningen för låg för att bli riktigt bra i tryck så vi fick ge upp idén.

Dessutom ändrade jag mig snabbt gällande bilden. Trumpetarna är klassisk men uttjatad – och jag ville hellre fånga ett actionmoment från själva spelet. Fäktningsscenen i den svagt upplysta trappsalen är ett spelminne jag kommer att behålla livet ut – de två kombatanterna lämnar alltså skuggor på väggen, vilket var enormt häftigt.

Sagt och gjort; jag satte igång spelet och lät figurerna komma i exakt rätt position så att skuggorna skulle anas i mörkret – och förstod att det var exakt den här bilden jag vill att texten ska beskriva.

Defender of the Crown är den typen av spel jag numera hellre tittar på än spelar, varför YouTube duger alldeles utmärkt: