Spaceballs

Det bästa sättet att presentera norska demogruppen Spaceballs är förmodligen att visa deras definitiva genombrottsdemo, ”State of the Art” som vann en jordskredsseger på The Party ’92 i danska Års.

Som jag skriver i boken är introsekvensen i ”State of the Art” inte en digitaliserad dans av Jannicke Solgård-Jensen utan en del av intro till James Bond-filmen ”License to Kill” från 1989. Efter att Paul Endresen avslöjat detta faktum letade jag såklart upp sekvensen och likheterna kan du se nedan.

The Party ’92 var min första kontakt med Spaceballs – jag hade begett mig av till det stora danska Amiga-partyt i mellandagarna tillsammans med några vänner ur olika demogrupper och ställde till och med upp i musiktävlingen tillsammans med min gymnasiepolare Martin ”Poseidon” Linde. Låten heter ”Tekknological” och finns fortfarande att hitta i de några av de hyfsat kompletta modularkiven.

Jag minns inte riktigt vilket handle jag använde då, förmodligen inget särskilt eftersom jag i infotexten kallar mig J.Wilson. Rätt många av instrumenten är faktiskt egensamplade då Martin hade en Yamaha SY22 och jag en Korg M1. Men … det låter kanske inte riktigt så bra i dag som vi tyckte då 🙂

Spaceballs följde upp ”State of the Art” året efteråt med ”9 Fingers” som byggde på en kraftigt uppdaterad version av Paul ”Lone Starr” Endresens videoalgoritm. Även denna gång stod Jannicke Solgård-Jensen för delar av dansen.