Johan ”Rubberduck” Döhl

Det var Martin ”Neptune” Öjes som satte mig i kontakt med Johan ”Rubberduck” Döhl. De växte båda upp i Malung och den senare var en av de äldre demokillarna som hängde på den förres nystartade demoparty, Dreamhack.

Bilden på hans första dator, en Lambda 8300, var inte helt lätt att få till då de bilder vi fick tag på var av ganska dålig kvalitet – och vi hade inte möjlighet att ta några egna på grund av kort tidsfrist och en massa annat jobb som måste göras.

Lösningen blev istället att jag ritade av de fyra grafiska tecken Johan pratar om – för hand, pixel för pixel. Jag kikade på tangenterna på bilderna av datorn och fick dem till slut helt rätt. Så här i efterhand är jag sjukt nöjd över att vi valde att göra så istället för att förstora en från början ganska dålig bild.

Siffrorna i grafen som beskriver hur många demoproduktioner som släppts per plattform varje år är lånad av Bent Stamnes och hans statistiska genomgångar av demoscenen. Jag kontaktade givetvis honom och fick tillstånd att publicera siffrorna mot att jag krediterar honom i mitt fotoindex på slutet.

Slutligen satt jag och tittade på demot ”Starstruck” minst 20 gånger innan jag fick exakt de bilder jag ville ha för att skapa ett riktigt snyggt och representativt bildspel över åtta bilder. Jag tycker själv att det blev sjukt bra och belyser väl hur dominerande The Black Lotus var under ett antal år.