Sagan om Phenomena

Phenomena var en självklar grupp att ha med som fokusgrupp i Generation 500 tillsammans med The Black Lotus. I Generation 64 hade valet fallit på Fairlight och Triad – men på Amiga-plattformen känns det som att fler grupper slogs om rampljuset.

Det allra tuffaste med Phenomena-kapitlet var faktiskt att utröna den verkliga begynnelsen. Det finns lite olika förklaringar på webben och förmodligen är det så att ju fler kockar som var med desto virrigare soppa blir det till slut. Det hela förenklades inte av att jag faktiskt aldrig lyckades hitta Mathias ”Avalon” Berntsson – den ursprunglige grundaren. Han lär ha satt ihop första Phenomena som ett tvåmannaprojekt tillsammans med Silmarillion (som ska ha hetat Jerk i förnamn) – men en del källor säger att de båda på den tiden hade andra handles.

Här är i alla fall demot ”Flight of Dreams” med vilket första Phenomena slutade på andra plats på Vortex 42 Computer Meeting i Arvika i maj 1988.

Som tur var kom jag dock i kontakt med Joakim ”Tyger” Karlsson och Christopher ”Sire” Dughieri, gruppens två första swappers. De kunde berätta den story jag drar i inledningskapitlet och skickade även medlemslistor – plus en kalender i vilken återföreningsmötet i februari 1989 var inskrivet. Där snackar vi bevis! 🙂

Formgivare Kenneth Grönwall ville väldigt gärna använda den matt röda färgen på något av uppslagen i boken – och jag vägrade konstant. Till slut sade jag: ”Ok, du kan få använda den på Phenomena-intro!”. Jag ångrar det redan.