Martin ”Neptune” Öjes

Redan under skrivandet av Generation 64 var Dreamhack på tapeten då det ju är en datorfestival som började som ett demoparty en gång i tiden. Jag var då i kontakt med de nuvarande arrangörerna för att få låna en lämplig bild till bokens avslutning men valde annars att stå över en intervju med grundarna.

Under skrivandet av Generation 500 hade jag så denna godbit kvar och när jag kontaktade Martin ”Neptune” Öjes blev jag inte besviken. Fram träder en berättelse som mer än väl illustrerar hur demoscenen växte till att bli ett monster som till slut lämnade sina rötter och till slut blev en underhållnings- och spelfest helt och hållet. Ryktet säger att grabbarna arbetar med en egen bok om hur det gick till as we speak.

Under intervjun med Martin Öjes framkom hur ofta och gärna han läste tidningen DatorMagazin. En artikel han särskilt minns handlar om spelföretaget Ubisoft och deras kontor i Rennes som faktiskt var ett äkta 1700-talsslott. Rubriken sade ”Här görs spelen i furstlig miljö …” och väckte Martins dröm om att bli spelutvecklare.

”Så på något sätt hamnade många från Amiga 500-demoscenen i spelbranschen i större utsträckning än tidigare generationer. Det är egentligen lite lustigt för under hela våra karriärer har vi sett ner på töntarna som enbart spelade spel – och särskilt dem som satt med spelkonsoler från Nintendo eller Sega som inte kunde nåt annat. Men vår innersta önskan var samtidigt att få arbeta med spel – och mycket tror jag berodde på att tidningen DatorMagazin löpande körde reportage om spelutvecklare i coola miljöer, jag minns något företag som satt i ett slott i Frankrike till exempel – ”Här görs spelen i furstlig miljö …” – den artikeln läste jag typ hundra gånger och drömde om framtiden.”

Drömmen höll faktiskt på att gå i uppfyllelse. Martin arbetade på ett spel som hette ”Bounch!” men som aldrig blev klart. När jag visade honom att det faktiskt ligger på nätet på sajten Games That Weren’t skrattade han gott.

”Det är i dag oklart på vilket sätt Bounch! hamnade på nätet. Jag hade en period när jag var aktiv inom snigelpostspridningen av diskar med demos, spel, tools och diskmags, så det åkte väl med när vi spred Aragorn-demos antar jag? ?”