Musikerna

Kapitlet om Amiga-musikerna är ju central i och med att det finns så många duktiga musiker som startade med Amiga. Jag tvingades tacka nej till stora namn som Gustaf ”Lizardking” Grefberg trots att vi faktiskt genomförde en hel intervju. Jag bedömde att fyra intervjuade musiker blev för mycket – särskilt som Firefox och Mantronix dök upp senare i boken under kapitlet om demoscenen – och Lizardking hade redan berättat stora delar av sin story för IDG några år tidigare. Så … tuffa beslut – men rätt i slutänden.

En bild som inte fick plats är på Lars Janssons sura brev till DatorMagazin. Detta är innan han själv börjar som nöjesredaktör och nästan enbart skriver om hur förträfflig Amiga är. Oops! 🙂

Den perceptivt begåvade kanske ser att NoiseTracker-bilden är manipulerad. Det går inte att både se introtexten (som berättar att programmet är skrivet av Mahoney & Kaktus) och samtidigt spela upp musik. Åtminstone tror jag inte att det går, jag har klistrat in introtexten där det annars finns en equalizer under uppspelning av en modul.

Den uppmärksamme kanske också ser att den modul som spelas heter ”Trolly-Tune” och är skriven av Quazar – vilket ju är Axel ”Axwell” Hedfors som dyker upp på nästa uppslag.

I slutet av detta kapitel valde jag att ägna ett uppslag åt själva trackermjukvaran, det gjorde jag främst för att jag lyckades lägga vantarna på några riktigt härliga saker:

  1. Dokumentationen till NoiseTracker 1.0 med de fina slutkommentarerna (som ju också nämner Fairlight-tillslaget).
  2. Fotografiet där flera medlemmar i NorthStar finns med – på det viset fick jag tillfälle att prata lite om denna eminenta demogrupp också.
  3. Brevet till Kaktus från E.A.S. som gav ut Soundtracker.
  4. Brevet från Barry Leitch till Mahoney. Ska sanningen fram fick både Mahoney & Kaktus samma brev från Leitch. Det här är faktiskt ett av mina favorituppslag i hela boken, väldigt mycket unikt material inpackat över två sidor.