Marcus Thorell Björkäng

De flesta vet att jag växte upp nära Äventyrsspels produkter – och även om vi spelade Drakar och Demoner betydligt oftare är det i dag ändå Mutant som etsat sig fast bäst. Rollspelet Mutant känns genomsvenskt och något som Äventyrsspel verkligen utvecklade stommen till på egen hand, även om det till viss del inspirerats av amerikanska förlagor.

Jag kan dock inte påstå att referenserna till Amiga 500 skulle ha varit övertydliga i Äventyrsspels produkter, som Marcus Thorell Björkäng påstår – eller så har jag bara inte kikat noggrant nog. Men jag vet nu att det verkligen var så att det stod en Amiga 500 utanför ateljén. Jag frågade Patric Backlund om det verkligen var hans Amiga och han medgav att så var fallet:

Det var min arbetsdator. Blev speldator på luncher och efter jobbet då vi körde Silkworm- och Blood Money-turneringar. Hade en Mac-emulator på den för att kunna köra samma system som de andra i studion.

Det var en 500 med en minnesexpansion på 1MB och en extern hårddisk. Kommer inte ihåg vilken emulator jag använde men det var för att kunna köra ordbehandling, typ Word och Filemaker. Sen använde jag den som terminal mot vårt Xenix-baserade ordersystem. Kommer ihåg att det var ganska meckigt att få ihop den biten men inte hur jag kopplade det. Är trots allt 35 år sen.

Jag har heller inga egna minnen från spelet ”Mind Walker”, förmodligen för att det släpptes nästan omedelbart efter lanseringen av Amiga 1000. Spelidén känns smått bisarr och mig veterligen lämnade det inget större avtryck bland senare Amiga-fans – men jag är därför ännu gladare att Marcus faktiskt tar upp spelet i fråga under vår intervju!

På andra uppslaget funderade jag länge och väl på att visa uppslaget till ”Barbia: Siratsias vita formelbok” då det kanske är Marcus Thorell Björkängs mest kända verk – men å andra sidan passar ”SVOT” så väl in i färgpaletten tillsammans med ”Silkworm”. Och det är ju faktiskt ”SVOT” hans story handlar om, så jag är väldigt nöjd med bildvalet.