Mahoney & Kaktus

Pex ”Mahoney” Tufvesson är den ende som är med i både Generation 500 och föregångaren Generation 64. Anledningen till detta är såklart att han var en tongivande demokodare på båda plattformarna – men framförallt valde jag att plocka med honom en gång till mest på grund av att jag också fick möjlighet att genomföra intervjun tillsammans med Mahoneys parhäst, Anders ”Kaktus” Berkeman – som mig veterligen inte gett några intervjuer av den här karaktären tidigare.

Anders visade sig vara en veritabel guldgruva då han tog väldigt mycket bilder på olika demopartyn – bilder som aldrig förr visats upp offentligt och därför satt jag på en liten skatt bestående av bilder ingen annan än de i hans omedelbara närhet någonsin sett. Anders var dessutom vänlig nog att låta mig använda vilka jag ville.

Furulund 1989. Foto: Anders Berkeman
Furulund 1989. Foto: Anders Berkeman

Det finns mängder av material kring Mahoney & Kaktus jag inte hade plats att publicera, till exempel anteckningar i miniatyrskrift från disassembleringen av Soundtracker – eller den en meter tjocka hög av blandad beundrarpost och kontaktlistor med andra demokodare eller swappers runtom i Sverige och världen.

Jag fick snällt lyfta ut det mesta om demogruppen NorthStar av utrymmesskäl. Lite grann fick plats i uppslaget om trackers men gruppen har haft så stor del i Mahoney & Kaktus demokarriärer att det var synd att det inte fick plats – men så är det tyvärr.

En särskilt rolig artikel som de flesta förmodligen helt missat gick i tidningen DatorMagazin #4-91 och är skriven av Pontus ”Bacchus” Berg som ju såklart hade god insyn i demogruppen (flera av NorthStar-medlemmarna gick ju sedermera över till Fairlight). Den handlar om hur NorthStar knoppat av sig företaget Swedisc Micro – och på bilden längst ner till vänster syns just Kim ”Crab” Olsen, Anders ”Kaktus” Berkeman och Johan ”Foetus” Malm som då ledde NorthStar.