Patrik ”Karl XII” Wallström

Patrik Wallström är en av Sveriges mest kompetenta Internet-experter – men han ger inte alltför många intervjuer om sina tidiga år. Jag blev därför väldigt glad när han tackade ja till att medverka i Generation 500.

För mig är den här intervjun principiellt väldigt viktig. Patrik Wallström behandlade sin Amiga som en av många datorer, det var främst C64 han kodade på och Amiga användes mest som musikdator. Men hans inställning att hackare använder sig av det system som passar ändamålet bäst är viktigt att komma ihåg.

Hemdatorkrigen har alltid haft religiösa inslag. Den som fastnar för ett märke håller gärna hårdnackat kvar, ofta utan någon direkt logisk anledning. Patrik Wallström luckrar upp denna inställning mot slutet av boken – det gillar jag.

Den som läser boken noga ser att det smugits in små referenser till den stora VISA-härvan som Patrik var en central del av – det är medvetna små påskägg som genomsyrar boken och skänker lite liv till myten om hackaren som illvillig yngling som ställer till trubbel. I dag är det så länge sedan att knappast någon bryr sig men en gång i tiden var det här allvarliga saker.

Patrik Wallström representerar en karriärbana som är typisk för Generation 64 och Generation 500 – att gå från självlärt datasnille till fruktad hackare till aktad expert. Det är något att komma ihåg även i dag – vem är det unga snillet nu?