Ingela Espmark

Egentligen är det lite märkligt att ingen talat med Ingela Espmark tidigare om tiden på DatorMagazin. Hon var en viktig del av redaktionen och höll dessutom på ganska länge – men den enda intervju jag hittat är den som genomfördes med henne i allra sista numret av DatorMagazin som alltså lades ner 1995.

Det är också därfrån jag hämtat den bild vi publicerade på henne i boken. Tyvärr verkar ingen i dag veta var originalet finns, därför blev vi tvungna att återpublicera en redan rastrerad bild – det hade varit klart roligare att hitta ett ordentligt fotografi men man kan inte få allt.

Min ursprungliga idé var att flika in Anders Tengner, chefredaktör på tidningen OKEJ, för att få hans motbild av hur de uppfattade redaktionsmedlemmarna på DatorMagazin men jag fick stryka detta på grund av utrymmesskäl. Det är ganska mycket som stryks genom månaderna, helt enkelt för att det inte går att packa in hur mycket som helst i en bok och ändå få den läsvärd.

När det gäller sidorna från DatorMagazin som vi publicerar i boken får jag då och då kommentarer kring varför vi inte höjt kontrasten för att få bort det grå eller det bruna i papperet – men jag vill gärna med flit återge papperet och sidan exakt som den ser ut med struktur, rastrering och allt. DatorMagazin bestod ju under flera år av en massa sidor av dasspapperkvalitet och åldras därefter. Se det mer som en avbildning av själva tidningssidan än en inscannad återgivning. Det underlättar även vad gäller upphovsrätten – mina bilder av sidorna är mer återgivning av sidan som produkt, inte en återgivning av artiklarna som textinformation.