Hackarna

Hackarna är också ett kapitel vi tog med oss från föregångaren Generation 64. Det är lite oklart exakt vad vi menar med kapitlet men jag ville ha en samling personer som kunde beskrivas mer som experter på att faktiskt undersöka vad en dator är kapabel till i de stora sammanhangen. Det går såklart att invända att dessa personer lika väl skulle kunna ha varit med i ett annat kapitel, det är inga skarpa gränser mellan mitt sätt att gruppera intervjuerna i boken. Nu blev det så här.

Skilde sig hackarna åt mellan C64 och Amiga? Nja, kanske inte – men eftersom Pex ”Mahoney” Tufvesson är med i båda böckerna, denna gången ackompanjerad av sin parhäst Kaktus, kändes det ändå angeläget att ta diskussionen ett steg längre. Utan att för den sakens skull kräva att läsaren sett föregångaren. Sådant där kan vara klurigt.

Kapitlet om hackarna gav mig ett perfekt tillfälle att använda Amigas ökända Guru Meditation. För att få en bra bild blev jag tvungen att skapa en själv – men hur ser man egentligen till att skapa ett kraschande felmeddelande om man inte är någon wizard på att programmera en Amiga?

Jag körde helt enkelt igång spelet ”Defender of the Crown” i en emulator och kopplade loss adf-filen mitt under laddning. Det gav omedelbart en krasch – och felmeddelandet menar att datorn till följd av mitt bryska beteende försökt dela med noll. Jag antar att det var i brist på annat då man knappast kan lasta 30 år gammal hårdvara för att inte kunna hantera avsiktliga fel skapade i en emulator 🙂