Göran Fröjdh

Göran Fröjdh kom jag för första gången i kontakt med under tiden jag och Orvar Säfström skrev boken om Äventyrsspel. Det handlade såklart om att hitta den svenska översättningen till klassiska LucasArts-spelet ”The Secret of Monkey Island”. Översättningen är fortfarande inte funnen men jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna hitta den i framtiden. Vad vi gör då får vi se – men naturligtvis kommer jag att berätta om det på Spelpappan.se.

Göran Fröjdh tog över som ny spelredaktör på tidningen DatorMagazin efter Tomas Hübner, vilket jag ju berättar om i boken. Det känns som att han höll på med detta i en evighet men det var alltså inte ens ett helt år. Däremot fortsatte han ju både recensera och skriva på egenpåhittade spalten, ”Tjuvtitten”.

Under intervjun med Göran pratade vi en hel del om den fiktiva redaktionsmedlemmen Brad S – men inget av detta fick plats i boken, jag tyckte det var mer angeläget om att svara på frågan om tidningens förhållande till piratkopior än om ett alter ego som skapades ur ett sexistiskt datorspel. Och ja … utdraget ur det interna nyhetsbrevet från Fairlight är äkta – det är avbildat rakt av, därav den märkliga avstavningen. Vi har dock digitalt lagt till pappersstruktur och en avriven kant för att det ska vara tydligare att det handlar om ett brev och inte en vanlig text i boken.

Det kan ju tilläggas att jag personligen aldrig hade sett omslaget till ”Pinball Dreams” tidigare. Så välspritt var det. Att det ändå blev pengar till Digital Illusions talar ju ännu mer för vilken brottarhit det faktiskt var.

Men … jag kan tänka mig att återge den strukna texten om Brad S här nedan istället.

”Storyn bakom Brad S är att Johan Burén på DatorMagazin drog igång alltihop. Detta är långt innan han själv blev nöjesredaktör och tog över efter Lars Jansson, innan dess hade han frilansat för tidningen ett tag. Brad S var alltså en fiktiv person i DatorMagazin som svarade snutigt och stundtals ganska otrevligt på läsarnas frågor. Myten upprätthölls genom att vi då och då stoppade in små suddiga foton, som givetvis inte föreställde någon alls – men med tiden blev Brad S lite av en legend kring tidningen, något man som läsare förmodligen antingen älskade eller hatade.

Brad S är ju egentligen kort för Brad Stallion, huvudpersonen i ett antal värdelösa sexistiska spel från Free Sprit Software mot slutet av 1980-talet. Hans äventyr inleddes med ”Sex Vixens From Space” från 1988 och kulminerade i ”Sex Olympics” från 1990, som vi gav 21% i DatorMagazin #10-91. Hela upplägget var så monumentalt kasst att Brad Stallion blev ett slags meme hos oss på redaktionen. Brad S var alltså Brad Stallion, a.k.a. Johan Burén.

Tanken bakom Brad S var ju att vara elak mot de som skickade in saker, att håna insändare och läsare – och det funkade ganska bra. Vi tog emot mängder av brev till den spalten från folk som ville bli publicerade och sedan avhyvlade efter noter.”