Den svenska demoscenen beskrevs redan i Generation 64 och kruxet var att jag inte ville upprepa mig alltför mycket i uppföljaren Generation 500 – men heller inte kräva att läsaren tagit sig an böckerna i rätt ordning.
Min lösning blev att fokusera på två partyn, dels Furulund i augusti 1989 och The Party i december 1991. Jag ville också leka lite med begreppet lamer, vilket inte berördes jättemycket i Generation 64 – men som är centralt för förståelsen och innebörden av demoscenen som fenomen.
När det gällde materialet till de båda demopartyna hade jag turen att känna ganska mycket folk som var på båda två. Anders ”Kaktus” Berkeman hade många bilder även från Furulund och till The Party hittade jag en av arrangörerna, Henrik ”Seen” Lund Mikkelsen, som fortfarande är aktiv och hade en hel del saker att publicera.
Faktum är att jag fick sålla rejält och bara presentera det allra bästa i både foto och illustrationsväg. Jag kom över mängder med disketter, klistermärken, logotyper och annat material som demogrupperna fortfarande fullkomligt öser ur sig. Den roligaste prylen var kanske den nålknapp jag fick av Pex ”Mahoney” Tufvesson som det endast står Mahoney & Kaktus 1989 på. De brukade springa omkring med sådana för att folk skulle veta vem de var – om någon nu händelsevis inte kände igen dem.
När jag skrev Generation 500 visste jag inte vad som blivit av Kim ”The Wizard” Isaksen och inte heller de jag frågade hade någon aning. Den mest kvalificerade gissningen var att han flyttat till Danmark, varifrån båda hans föräldrar kom. Först efter det att boken gått till tryck lyckades jag faktiskt lokalisera Kim Isaksen – och skrev några rader om det på Spelpappan lagom till 30-årsjubiléet av första Furulund-partyt.
Vad jag vet finns det inget rörligt material från Furulund-partyna, annat än några tv-reportage, men från The Party filmades det friskt och en hel del av ligger faktiskt på YouTube.
Precis som i Generation 64 listar jag 15 skandinaviska demos som jag tycker var och en belyser en intressant aspekt i demokulturen. Eftersom en bok inte kan visa rörliga bilder tänkte jag därför visa dem allihop här istället.
1988, (NorthStar) Megademo 1
1989, (Phenomena) Megademo
1989, (Defjam/Computerbrains Cracking Service/The Silents) Super snurkel scroller
1990, (Kefrens) Mega Demo 8
1990, (Scoopex) Mental Hangover
1990, (Budbrain) Megademo
1991, (Crionics/The Silents) Hardwired
1991, (Razor) Voyage
1993, (Kefrens) Desert Dream
1993, (Melon Dezign) How To Skin A Cat
1993, (Spaceballs) 9 Fingers
1994, (Andromeda) Nexus 7
1997, (The Black Lotus) Captured Dreams
2005, (The Black Lotus) Ocean Machine
2010, (Supergroup) Superoriginal