Tomas ”Captain-Chaos” Akenine-Möller

Tomas Akenine-Möller var ett namn som dök upp på min radar redan 2007. Jag arbetade då som kommunikatör på Ideon Science Park i Lund och Tomas var med och startade ett nytt innovativt bolag som byggde på forskning från Lunds universitet. Bolaget hette Swiftfoot Graphics och blev uppköpt av Intel efter bara drygt ett år – och bildade Intels nya forskningskontor i Lund.

Jag hann med att skriva ett par internartiklar och pressmeddelanden om Swiftfoot Graphics innan locket helt lades på; Intel är hemliga kring sina forskningskontor och de ville inte ens ha en skylt på dörren.

Men åren gick och jag slutade som kommunikatör på Ideon när jag skulle slutföra Generation 64. Det var Jacob ”JAS” Ström som berättade om Tomas och deras äventyr ihop på Ericsson – och så ringde jag upp honom och vi träffades för en intervju i Lund. Åter på Ideon.

Tomas ”Captain Chaos” Akenine-Möller var ingen känd Amiga-kodare på demoscenen och inte särskilt många kände till The voids. Men som han själv berättar i Generation 500 har han ju tagit igen detta med råge i både den akademiska världen och i näringslivet. Under vår intervju avslöjade han att han kommer att lämna Intel och istället starta upp Nvidias forskningskontor i Lund – något som alltså var hyperhemligt fram till någon gång på våren 2017.