Alf Jonsson

Berättelsen om hur SVT drogs in i Generation 500 är både rolig och intressant. Jag fick ju tag på det brev som Jan Palm på SVT Växjö en gång skickat till Mårten ”Celebrandil” Björkman. Mårten förklarade dock att Jan Palm tragiskt nog hade gått bort några år tidigare så det var ingen mening att jaga honom för vidare intervju kring Amiga och SVT.

Mitt intresse för SVT hade dock väckts så med hjälp av en gemensam bekant kom jag i kontakt med programledaren Pernilla Månsson Colt som ju slagit igenom under sin tid på SVT Växjö. Hon mindes bara vagt några namn bland producenterna och teknikerna men hon gav mig några andra namn på SVT Malmö att kontakta – SVT Växjös programavdelning hade vid detta laget uppgått i SVT Malmö. Så jag ringde denne person – som gav mig ytterligare ett namn. Och så höll det på.

När jag väl fick tag på rätt person på SVT och förklarade att jag behöver komma i kontakt med någon som arbetat med Jan Palm – eftersom han inte längre är i livet – fick jag följande svar:

”Visste inte att Jan avlidit, har det hänt nyligen?”

Oops! lixom. Det visade sig att Jan Palm inte alls var död och att Mårten Björkman fått allt om bakfoten. Däremot var han pensionerad och väldigt svår att få tag på. Men … samme SVT-anställde skrev också att:

”Du borde också snacka med Alf Jonsson (i cc) som köpte en Amiga 2000 runt 1988. Utan den hade nog inte SVT Design legat i Växjö i dag.”

Boom! lixom. Jag visste där och då att jag hade min rubrik till kapitlet 🙂 Resten är historia.

Som bakgrund till Celebrandils brev bad jag formgivare Kenneth Grönwall att stoppa in en massa sidor ur tidningen DatorMagazin som handlade om hur tv-kanaler använde Amiga – tidningen var full av sådana reportage under en tid. När jag kikade noggrannare på en av dessa artiklar upptäckte jag till och med Jan Palm viftandes i ett virtuellt dator-tv-spel 🙂

Berättelsen om hur jag fick tag på folket bakom Amiga och BingoLotto är kanske ännu märkligare. Jag fick reda på att företaget bakom tekniken hette Ljung & Lundin Datakonsult – och det ligger fortfarande kvar i Frillesås utanför Göteborg.

När jag via Per Lundin fick tag på Peter Larnholt som hade sålt Amigan till Per Lundin – och dessutom skrivit mjukvaran – uppstod problemet att han i dag bor i Miami och inte har särskilt enkel tillgång till sitt gamla arkiv. Resultatet blev att hans mor fick åka till sommarstugan där han förvarar allt – och bryta sig in och med en mobiltelefon fotografera av disketterna hon hittade.

Den diskett som avbildas som ”Bingolotto preview – version 1 beta” är alltså alldeles äkta. Inget fusk här inte!